Anar a: Menú de secció | Menú principal | Peu | Inici de la pàgina


Estudis

El futur de la televisió a l'espai català de comunicació

 

Els mitjans de comunicació han entrat des de fa temps en una fase de canvis radicals, la televisió inclosa. Canvis tecnològics, empresarials o professionals que s’han accentuat a partir de la crisi global de 2007 i que no solament afecten l’estructura del sector de la comunicació, sinó que tenen conseqüències en el paper que juguen els mateixos mitjans en les societats avançades.

A l’espai català de comunicació els canvis són evidents, però no sabem quant de temps duraran les transformacions ni com seran els mitjans audiovisuals en un futur més incert que mai. Per això, l’Opinió Catalana i la Fundació Escacc van engegar aquest estudi d’opinió sobre el futur de la televisió. L’objectiu era saber què pensaven sobre aquesta qüestió un grup representatiu de persones coneixedores del món de la televisió des de diferents punts de vista: professional, empresarial, acadèmic o polític. L’horitzó de l’estudi se situa en l’any 2020.

Jordi Fortuny és el director d'aquest estudi, que es pot trobar aquí.

 


 

Baròmetre de la Comunicació i la Cultura

 

La Fundació Escacc impulsa la creació d’un estudi bimestral de les audiències i els consums culturals del mercat de parla catalana, capaç de donar informació a nivell comarcal. El treball d’Escacc en aquest projecte té dues fases. La primera, un estudi sobre la manca de coneixement de la indústria cultural respecte el seu impacte al territori i proposta d’un nou estudi de consums culturals. Aquest estudi el dirigeix el sociòleg Salvador Cardús, en col·laboració amb un equip d'experts procedents de set universitats diferents dels territoris de parla catalana i de diverses disciplines acadèmiques. A la segona fase es fa el disseny de la mostra i una primera proposta de qüestionari.

A partir d’aquest document Escacc treballa per constituir el patronat d’una nova fundació, Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura que des de la seva creació gestiona el Baròmetre de manera autònoma.

 


 

Les subvencions a la indústria cultural catalana. Una mirada des de la llengua

 

Aquest estudi, conseqüència del seminari organitzat per Escacc i Òmnium Cultural, demostra amb dades la inconsistència de la creença que els productes culturals en català estan més subvencionats i protegits perquè es considera que no poden funcionar amb normalitat en el mercat, mentre que els projectes en castellà, tot i estar “discriminats” pels poders públics, actuen amb total normalitat en el mercat, se’n surten sols.

 


 

El mercat de productes culturals en català al País Valencià. Diagnosi i propostes d’intervenció

 

Amb aquest treball Escacc aporta als decisors polítics una diagnosi de conjunt elaborada amb rigor metodològic. Fins al moment només es disposava de visions parcials, voluntaristes o catastrofistes que no constituïen instruments vàlids per a la intervenció seriosa. Escacc es va proposar conèixer amb certa profunditat la realitat concreta dels diversos sectors culturals, els seus dèficits i potencialitats.

 


 

L'impacte de les publicacions municipals en el sector privat de premsa local i comarcal

 

Aquest estudi analitza fins a quin punt les publicacions dels ajuntaments competeixen amb les publicacions locals de tipus privat en el mercat publicitari.

 


 

La Llengua com a part de la Responsabilitat Social Corporativa de les empreses. Anàlisi de l'àmbit publicitari

 

L'estudi analitza la inversió en publicitat que obtenen els mitjans en català tenint en compte el seu pes en el mercat de la premsa en paper i a partir d'aquí proposa un manual de bones pràctiques.

 

Cerca avançada

Anar a: Menú de secció | Menú principal | Peu | Inici de la pàgina